W ostatnim czasie prawdziwą furorę we wszelkich zestawieniach na najzdrowsze produkty robi czarny ryż. Czym on jest i w czym tkwi sekret tej odmiany ryżu? O tym, że jest to produkt wyjątkowy może świadczyć fakt, że był zakazanym produktem, zarezerwowanym tylko dla cesarza Chin. Posiada nie tylko delikatny i wyjątkowy smak, ale jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Dziś czarny ryż jest dostępny powszechnie i naprawdę warto włączyć go do swojego jadłospisu. Czarny ryż jest odmianą ryżu o delikatnym orzechowym posmaku. Jedna łyżka czarnego ryżu zawiera więcej przeciwutleniaczy i antyoksydantów niż taka sama ilość jagód. Ponadto czarny ryż jest bogaty w błonniki i witaminę E. Co ważne zawiera o wiele mniej cukru niż zwykła ryż. Poza tym czarny ryż może łagodzić stany zapalne. Według najnowszych badań może obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wpływa na kondycje serca. Czarny ryz jest wskazany dla wszystkich osób, które borykają się z problemami skórnymi i alergiami.